Μια πίτα διαφορετική παράξενη δημιουργία του μυαλού μου. Τραγανό φύλλο με γέμιση όλο αρώματα και γλύκα. Πάμε να φτιάξουμε καρεμελένια μηλόπιτα βήμα – βήμα.
Καραμελένια Μηλόπιτα
Γλυκιά πίτα με μήλα κρέμα βανίλιας και σάλτσα καραμέλας !
Εργαλεία
- Αντικολλητικό Τηγάνι
- Κατσαρόλα
- Μαρίζ
- Μπολ
- Πλάστης ξύλινος
- Πλαστήρι
- Σύρμα
- Ταψί 22 εκ.
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 225 γρ Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα Νερό
- 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. Αλάτι Μεσολογγίου
- ½ κ.γ. Ζάχαρη
- ½ κ.γ. Ξύδι
Για τη γέμιση
- 2 Μήλα μεγάλα
- 1 κ.σ. Βούτυρο
- ½ κ.σ. Αλεύρι Κούλα
- Ζάχαρη
- Κανέλα
Για τη κρέμα
- 250 γρ Φρέσκο Γάλα
- 30 γρ Ζάχαρη
- 30 γρ Κορν Φλάουρ
- 20 γρ Βούτυρο
- 1 Κρόκο Αυγού
- 1 πρέζα Αλάτι Μεσολογγίου
- 1 κ.γ. Υγρή Βανίλια ή όποια άλλη θέλετε
Για το φύλλο
- ½ φλ. Καλαμποκέλαιο
- 1 κ.σ. Νερό
Για τη σάλτσα καραμέλας
- 1 φλ. Ζάχαρη
- ¾ φλ. Γάλα Εβαπορέ
- ½ φλ. Νερό
- 2 κ.σ. Βούτυρο
- ½ κ.γ. Υγρή Βανίλια ή όποια άλλη θέλετε
- ¼ κ.γ. Αλάτι Μεσολογγίου
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με το χέρι.
- Ζυμώνουμε καλά και έχουμε μια μαλακή ζύμη, σκεπάζουμε να ξεκουραστεί, μόλις περάσουν 10 λεπτά χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια.
- Αν θέλουμε, σε αυτό το στάδιο, φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη.
- Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 λεπτά και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Για τη κρέμα
- Για την κρέμα βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, τον κρόκο, το κόρν φλάουρ, το αλάτι, τη κανέλα και τη βανίλια σε μέτρια φωτιά.
- Ανακατεύουμε και μόλις πήξει την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τέλος το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία.
- Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά στο ψυγείο.
Για τη γέμιση
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι τα μήλα κύβους με το βούτυρο και ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και τέλος με το αλεύρι.
- Μετά από 1-2 λεπτά κατεβάζουμε τα μήλα από την φωτιά και τα αφήνουμε και αυτά να κρυώσουν πολύ καλά.
Για τη σάλτσα καραμέλας
- Για την καραμέλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα, ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ απλά περιμένουμε να λιώσει και να πάρει χρώμα.
- Περίπου 5-6 λεπτά μετά βλέπουμε ότι αλλάζει χρώμα και γίνεται καραμέλα.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά ρίχνουμε το εβαπορέ και ανακατεύουμε, με προσοχή γιατί φουσκώνει και καίει πολύ, μετά από 1-2 λεπτά κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτουμε το βούτυρο, την βανίλια και το αλάτι.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
- Δεν ακουμπάμε και δεν δοκιμάζουμε ποτέ ζεστή καραμέλα αφήνουμε να κρυώσει.
Για το τελείωμα
- Ανοίγουμε ένα φύλλο κάτω να προεξέχει ένα φύλλο μέσα σουρωτό.
- Ανακατεύουμε την κρύα κρέμα με τα κρύα μήλα και την απλώνουμε πάνω.
- Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές καραμέλα πάνω στην γέμιση πάλι φύλλο σουρωτό.
- Τέλος κλείνουμε την πίτα με το 4° φύλλο και 2-3 κ.σ σπορέλαιο και το νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 35-40 λεπτά. Πάντα ανάλογα τον φούρνο μας και πόσο ξεροψημένη μας αρέσει.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Έξυπνα Μυστικά
Σερβίρουμε την πίτα με έξτρα σάλτσα καραμέλας αν θέλουμε.
Αυτή είναι η Καραμελένια-Μηλό-Πίτα μου δοκιμάστε την !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 514.77kcal | Υδατάνθρακες: 65.48g | Πρωτεΐνη: 6.49g | Λιπαρά: 25.99g | Κορεσμένα Λιπαρά: 7.32g | Φυτικές Ίνες: 2.36g | Σάκχαρα: 38.97g