Γιατί πάντα όταν παίρναμε μπουγάτσα δεν παίρναμε μόνο γλυκιά, μάλλον μια από όλες θα έλεγα και πάντα δίπλα γάλα κακάο. Έχω μια φίλη μου σπίτι και ήξερε μόνο την μπουγάτσα με κρέμα, έτσι έπρεπε να δοκιμάσει και την αλμυρή εκδοχή. Για όλα τα γούστα λοιπόν πάμε να φτιάξουμε αλμυρή μπουγάτσα, με όλα μου τα μυστικά όπως πάντα, ξέρετε ότι δεν κρατάω τίποτα για μένα. Πάμε να κάνουμε Μπουγάτσα με τυρί !
Μπουγάτσα με τυρί
Κλασσική γεύση Θεσσαλονίκης !
Εργαλεία
- Κατσαρόλα
- Λαμαρίνα
- Μίξερ
- Πινέλο Σιλικόνης
- Σπάτουλα
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 230 γρ Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
- 110 γρ Νερό χλιαρό
- 30 γρ Ηλιέλαιο
- 30 γρ Βούτυρο σε κύβους
- ½ κ.γ. Ζάχαρη
- ½ κ.γ. Αλάτι Μεσολογγίου
Για τη γέμιση
- 200 γρ Φρέσκο Γάλα χλιαρό
- 200 γρ Τυρί (φέτα, γραβιέρα και κασέρι)
- 20 γρ Βούτυρο
- 20 γρ Αλεύρι Κούλα
- 1 πρέζα Μοσχοκάρυδο
- Πιπέρι
Για τα φύλλα
- 130 γρ Βούτυρο λιωμένο
Οδηγίες
Για τη γέμιση
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε, προσθέτουμε σιγά - σιγά το γάλα και ανακατεύουμε μόλις πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά.
- Προσθέτουμε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει, αν θέλετε την φτιάχνετε από το βράδυ και τη φυλάτε στο ψυγείο.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά τα τυριά στην κρύα κρέμα και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη ζύμη
- Συνεχίζουμε με την ζύμη βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι, το νερό και το βούτυρο να χτυπηθούν στο μίξερ, για 10 λεπτά περίπου.
- Μόλις καθαρίσει το μπολ του μίξερ και η ζύμη μας γίνει λεία και μεταξένια είναι έτοιμη.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί περίπου μισή ώρα.
- Χωρίζουμε στα δύο την ζύμη και την ανοίγουμε στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου, αλείφουμε και της δύο πλευρές με ηλιέλαιο και σκεπάζουμε με μεμβράνη για 15 λεπτά.
- Παίρνουμε το ένα φύλλο και το ανοίγουμε πάνω στο τραπεζομάντιλο ή σε βουτυρωμένο πάγκο, τραβάμε απαλά σιγά – σιγά τις άκρες, μέχρι να γίνει πολύ λεπτό.
- Κόβουμε τις χοντρές άκρες από το φύλλο και τις βάζουμε στο κέντρο, με το πινέλο ραντίζουμε βούτυρο παντού.
Για τελείωμα
- Στο κέντρο εκεί που βάλαμε τα κομμάτια βάζουμε την κρέμα, κλείνουμε σαν φάκελο το φύλλο και ραντίζουμε κάθε πλευρά με βούτυρο.
- Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο και το βουτυρώνουμε πάλι με το πινέλο να στάζει, στο κέντρο πάνω στα κομμάτια βάζουμε το πακέτο με το άνοιγμα προς τα κάτω βουτυρώνουμε και κλείνουμε πάλι όπως το πρώτο φύλλο.
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, 45 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο μας .Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Έξυπνα Μυστικά
Μπορείτε να βάλετε όποια τυριά έχετε στο ψυγείο σας.
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη, εγώ την αποφεύγω.
Η γέμιση δεν πρέπει να έχει υγρά και πρέπει να είναι εντελώς κρύα.
Μόλις ψηθεί την κόβετε αμέσως για να παραμείνει τραγανή.
Καλή επιτυχία περιμένω τα σχόλιά σας !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 521.51kcal | Υδατάνθρακες: 35.2g | Πρωτεΐνη: 10.36g | Λιπαρά: 37.98g | Κορεσμένα Λιπαρά: 21.61g | Φυτικές Ίνες: 1.17g | Σάκχαρα: 3.56g
Προσωπική σημείωση
Ωωωωωω τι ωραίο θα το κάνω
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !