Πίτες αγαπημένες και ατέλειωτες Μελιτζανοκιμαδόπιτα σήμερα. Λατρεύω τις μελιτζάνες, γι αυτό τις έφτιαξα πίτα. Χαίρομαι τόσο πολύ που αρέσουν και σε σας οι πίτες.
Μελιτζανοκιμαδόπιτα
Για εσάς που λατρεύετε τις Μελιτζάνες !
Εργαλεία
- Μπολ
- Ξύλινη Κουτάλα
- Πινέλο Σιλικόνης
- Πλάστης ξύλινος
- Πλαστήρι
- Ταψί 36 χ 40 εκ.
- Αντικολλητικό Τηγάνι
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 750 γρ Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
- 500 γρ Νερό χλιαρό
- 250 γρ Μαργαρίνη
- 6 κ.σ. Καλαμποκέλαιο
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. Αλάτι Μεσολογγίου
- 1 κ.σ. Ζάχαρη
Για τη γέμιση
- 400 γρ Κιμά Μοσχαρίσιο
- 200 γρ Τυρί Ρεγκάτο
- 3 Μελιτζάνες
- 2 Αυγά
- ⅓ φλ. Ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. Γιαούρτι
- 2 κ.σ. Τραχανά Λαχανικών
- 1 κ.σ. Κέτσαπ
- 1 κ.σ. Μουστάρδα
- 1 κ.γ. Μπέϊκιν Πάουντερ
- Αλάτι Μεσολογγίου
- Πιπέρι
- Κουρκουμάς
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μόλις αρχίσει και γίνεται μπάλα το ζυμώνουμε.
- Έχουμε μια μαλακή ζύμη που κολλάει λίγο γι αυτό ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι.
- Παίρνουμε τη ζύμη και την χτυπάμε με φόρα πάνω στο τραπέζι 5-6 φορές.
- Θα δούμε ότι η ζύμη μας έχει γίνει μια μαλακή ζύμη κολλάει λίγο και έχει γίνει τέλεια.
- Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί 20 λεπτά.
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη μας την χωρίζουμε στα 2 και το κάθε κομμάτι στα 4. Βλέπουμε το κάθε μπαλάκι να είναι όσο η χούφτα μας και όχι μεγαλύτερο.
- Ανοίγουμε τα 4 μπαλάκια στο μέγεθος ενός ρηχού πιάτου και αλείφουμε με το βούτυρο.
- Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο ανά 4 και έτσι κάνουμε 1 φύλλο.
- Το ίδιο και τα υπόλοιπα 4 μπαλάκια και έχουμε και το 2ο φύλλο.Προσέχουμε οι άκρες μας να είναι λεπτές, βοηθάει ο πλάστης σαν ρόδα.
- Παίρνουμε τώρα την μια άκρη και διπλώνουμε μέχρι την μέση. Και ξαναδιπλώνουμε και γίνεται σαν σφολιάτα.
- Βάζουμε πάλι μέχρι τη μέση βούτυρο και διπλώνουμε. Διπλώνουμε άλλη μια φορά και έχουμε ένα πακέτο το καλύπτουμε με μεμβράνη .
- Το αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο, το ίδιο κάνουμε με το υπόλοιπο ζυμάρι και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση
- Τσιγαρίζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά (όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει κρεμμύδι και σκόρδο).
- Προσθέτουμε ½ φλ. νερό και το αφήνουμε 15 λεπτά περίπου.
- Κόβουμε κύβους τις μελιτζάνες αλείφουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε 10 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τον τραχανά και ανακατεύουμε.
- Στο κρύο μείγμα προσθέτουμε το ρεγκάτο ή άλλο τυρί τα αυγά, το γιαούρτι και το μπέικιν, ανακατεύουμε να ενωθούν οι γεύσεις και η γέμιση είναι έτοιμη.
- Πάντα στις πίτες η γέμιση πρέπει να είναι κρύα για να γίνει τραγανή.
Για τελείωμα
- Ρίχνουμε 2 κ.σ καλαμποκέλαιο στο ταψί και αλείφουμε, μετά ανοίγουμε το φύλλο.
- Βάζουμε το φύλλο στο ταψί πάλι 2 κ.σ καλαμποκέλαιο και από πάνω κρύα την γέμιση.
- Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο, το βάζουμε από πάνω και κλείνουμε τις άκρες.
- Βάζουμε τις 2 κ.σ καλαμποκέλαιο από πάνω να πάει παντού.
- Χαράζουμε την πίτα, όχι μέχρι κάτω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 250 βαθμούς για 15 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 45 λεπτά. Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα στις αντιστάσεις, ανάλογα πάντα τον φούρνο μας.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά κόβουμε την πίτα, αν αντέξουμε!!
Έξυπνα Μυστικά
Μπορείτε να την φτιάξετε μόνο με κιμά ή να βάλετε άλλο τυρί.
Καλή επιτυχία και περιμένω τα σχόλιά σας !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 432.78kcal | Υδατάνθρακες: 35.02g | Πρωτεΐνη: 11.44g | Λιπαρά: 27.61g | Κορεσμένα Λιπαρά: 7.03g | Φυτικές Ίνες: 3.15g | Σάκχαρα: 3.5g
Προσωπική σημείωση